Tweede Draft Stan van der Velden

  • Print
Author Image

Stan van der Velden, wie kent hem niet? Wanneer hij op een toernooi aanwezig is, dan is hij ook aanwezig! Samen met zijn sidekick, Jan Doise zorgen zij voor veel spektakel. Indien Ruud Warmenhoven en Frank Karsten er ook zijn, is de gein compleet. Als laatste van deze Montley Crew moet een deel van het 'zwaar gestoorde Vlaamse semi professioneel' team genoemd worden: Luis, Peter, Gert en Swap.

Er zijn mechanische speelautomaten zoals Kai Budde. Vele Scandinavische spelers hebben hier ook een handje van (niet de huidige Europees Kampioen!). Met mechanische spelers bedoel ik een serieuze blik, kaart voor kaart spelen en er kan geen lachje af; soms heb ik het idee dat zulke mensen het alleen maar om winnen (en geld) gaat. Magic is toch meer dan dat, vrienden ontmoeten, vage bekenden alle hoeken van de tafel laten zien en af en toe een drankje drinken.

Daarom zijn er gelukkig ook mensen die het voor de toeschouwers (en andere Magic-ers) vrolijk en gezellig houden. Stan is er zo een. Altijd in voor een goede grap of een vervelende opmerking (ROAR!). Indien er iemand is die Stan graag wil ontmoeten, of beter gezegd, wil spreken, op een willekeurig tijdstip van de dag, dan verwijs ik jullie naar mIRC. Voor die enkele uitzonderlijke 'Magic'ende persoon die niet weet wat dit is: dit is een chatprogramma op het Internet. Het kanaal waar Stan in ieder geval hangt is #mtgeurope op de Efnet-server, het enige wat je hoeft te doen is wachten op een ROAR en je weet wie Stan is.

Stan heeft ondertussen een behoorlijke resumé opgebouwd: twee Grand Prix Top 8, en een Pro Tour Top 32.

Voordat de draft begon was de sfeer aan tafel bijzonder; Stan en Victor van de Broek waren samen met de overwegende Nederlandse toeschouwers aan het geinen (duh). De buitenlandse spelers zijn een beetje verdwaasd aan het rondkijken. Ze weten niet precies waar het over gaat, en proberen een 'coole' houding uit te stralen. De tafel bestaat uit de volgende spelers:

1. Stan van der Velden
2. Victor van den Broek
3. Arthuri Björk: Finland
4. Palle Poulsen: Denemarken
5. Jaroslav Sita (geen familie): Tjechië
6. David Brucker: Duitsland
7. Gabriel Nassif: Frankrijk
8. Stefano Fiore: Italië

Stan opende een interessante booster: Krosan Avenger, Caustic Tar, Kitair's Desire, Resilant Wanderer, Shelter, Barbarian Lunatic en een Dreamwinder. De keuze die Stan maakte geeft waarschijnlijk zijn voorkeur voor de kleur aan die hij het liefst draft in dit blok. Misschien wel om in Torment veel zwart terug te krijgen. Hij werd beloont in de tweede booster; een Patriarch's Desire vindt een plek in zijn deck. Wanneer er een Nantuko Disciple in de derde booster blijkt te zitten, pakte hij deze over een Sado Hypnotist, Werebear en een Luitenant.

Stan dacht ook aan zijn manacurve: de volgende 2 picks waren Crypt Creepers. Hij gaf in de tweede tot en met de vijfde booster goede signalen door naar links: een tweede Thoughts, Healer, de Luitenant, en twee Patrol Hounds. Wanneer er opeens een Liquid Fire als zevende komt besluit Stan om op rood over te stappen, vrij resoluut eigenlijk. Waarschijnlijk las hij de zevende pick Liquid Fire als een signaal om rood te kunnen gaan draften. Later kreeg hij ook nog een Whispering Shade, Anarchist, Innocent Blood en een Frightcrawler. (Stan geeft later aan dat Liquid Fire waanzinnig is in BR).

Stans deck had op dit ogenblik een zwarte basis, met opties in groen en in rood. Ik keek ondertussen even bij zijn buurmannen. Zijn linkerbuurman speelt inderdaad WU. Echter, wat zag ik tot mijn verbazing? Zijn rechterbuurman speelt RW met een Aven Windreader..... Hummmmz, dit lijkt een interessante draft te worden. Oh, even een rare gewaarwording: er was geen tafeljudge bij tafel 1. Blijkbaar was tafel 1 niet belangrijk genoeg, even verder kijkend zag ik dat tafel 2 ook geen tafeljudge had...

Torment belooft voor Stan de krenten in de pap te worden, aangezien zijn linkerbuurman geen zwart speelt en Torment veel goed zwart heeft. En inderdaad 'Tha Bomb' werd door Stan geopend: Mutilate. Hij moest echter wel een zeer moeilijke keus maken: let op: naast Mutilate zat er ook Carrion Wurm, Violent Eruption, Cabal Torturer, Waste Away en Breakthrough. En als de eerste booster al lastig was, let op de volgende: Grotesk Hybrid, Cabal Torturer, Faceless Butcher, Narcism, Basking Rootwalla. Stan ging voor de Grotesk Hybrid. Krenten inderdaad. Sterker nog: Boerenjongens. Gelukkig komt er in de derde booster nog een Cabal Torturer. Deze pakte hij over een Fiery Temper en een Gloomdrifter.

Tijdens de vierde booster lag de zaal even stil: tijdens deze luwte werd er wederom veel geheimzinnig geglimlacht tussen Stan, zijn rechterbuurman en Victor. De kwaliteit van de kaarten was ook wel insane hoog. De toeschouwers hoorden nu ook dat Stans kaarten insane waren en begonnen geanimeerd te zoemen.

Stan pakte vervolgens een Soul Scourge, Shade's Form, Petravark en een Pardic Lancer. Stan laat groen duidelijk vallen: hij pakt namelijk een hatepick Krosan Constrictor ipv een nuttige Krosan Restorer. Hij had de Krosan Restorer goed kunnen gebruiken: tap Caustic Tar, verlies 3 leven, untap Caustic Tar, verlies wederom 3 leven. Maar goed dat was een bijgedachte. En, guess what, de Waste Away uit de eerste booster kwam terug. Na nog een Petravark volgt er alleen maar crap.

Wederom keek ik even bij de buurmannen: de linkerbuurman zat nog steeds op UW. Maar de rechterbuurman was opeens ook WUr. Blijkbaar was hij niet verleid door de hoge kwaliteit aan zwarte kaarten. Stans deck miste op dit ogenblik goed getarget-te removal: Ghastly Demise, Fiery Temper, Firebolt, Afflict om er maar een paar te noemen. Hij had op dit ogenblik Patriarch's Desire, Liquid Fire, Waste Away en natuurlijk de moeder aller removal in dit blok voor zwart; Mutilate, overall ook niet slecht natuurlijk, maar wel erg duur allemaal.

Judgement beloofde een nachtmerrie te worden voor Stan. Er is namelijk geen echt goed zwart en geen echt goed rood in deze set. Stan eerste pick reflecteerde dit, het was een Barbarian Bully. De tweede booster was eigenlijk wel grappig: Stans gezicht werd vrolijk door de Grizzly Fate en hij legde de kaart al bijna op zijn kaartenstapel. Toen hij echter wat ongeïnteresseerd door de rest bladerde zag hij een Toxic Stench (hij werd vrolijker), maar zijn gezicht lichtte helemaal op toen hij aan het einde van de booster de rare zag: Fledging Dragon !! Met een dramatische 'slam' legde hij de broken draak op de stapel. Dit kon natuurlijk omdat er geen tafeljudge was; anders had hij een behoorlijke warning moeten krijgen. Als iets niet mag gedurende een draft dan is het wel op een opvallende manier een kaart pakken en wegleggen. Goede kaarten bleven zijn kant opkomen. Arcane Teachings was de derde pick (Wij vroegen ons af wat de speler rechts van hem pakte, aangezien die toch ook een beetje rood had). De vierde was weer interessant: of een Lava Dart of een Toxic Stench. Na wat getwijfel pakte Stan de Dart. Gelukkig kwam er nog een Toxic Strench als vijfde langs (Mise). Nummer 6 was even lezen: Sutured Ghoul. Stan had de volledige tijd nodig om te kijken wat deze kaart precies deed. Uiteindelijk pakte hij hem toch. Stan ging in de laatste kaarten voor nog wat extra geld. Een Cunning Wish werd nog even ge-rare-draft. De elfde pick Envelop was eveneens een bewuste keus, de Envelop zou mogelijk tegen zijn Mutilate gebruikt kunnen worden.

De omstanders, en ik zelf ook, waren behoorlijk enthousiast over Stans deck. Hij kon wel, in tegenstelling tot Pepijn, een stevig twee kleurendeck in elkaar zetten. Hij had zelfs enkele bommen. Mutilate en Fledging Dragon zouden op zichzelf een partij kunnen winnen. Tevens had Stan in Judgement toch nog wat goedkope getarget-te removal gevonden.

Samenvattend zou ik willen zeggen dat Stan dan misschien wel erg grappig is en ontspannen voor, tijdens en na de draft, dit voor hem geen gevolgen had voor zijn draft capaciteiten. Oftewel Stan kan goed zijn concentratie vasthouden ondanks (of dankzij) zijn ontspannen houding. Stan zelf vond achteraf zijn deck niet zo ok. Maar waarschijnlijk was dat een soort verzekering van hem in het geval hij waanzinnig zou falen in de laatste drie ronden. Je kent dat wel, je speelt tegen iemand, en hij begint meteen te klagen dat zijn deck zo slecht is, daarmee een verzekering inbouwend in het geval hij zou verliezen. Want dan zou het niet aan hem gelegen hebben, maar aan zijn deck, right, NOT.

In Stans deckomschrijving onderin dit artikel, staat de volgorde van de kaarten zoals Stan die gedraft heeft. De kleuren geven de kleur van de kaart weer. Het bijzondere was, ondanks dat Torment de zwarte set is, de meeste zwarte kaarten uit Odyssey. Misschien toch niet zo vreemd, aangezien indien iemand links van Stan nog niet echt een tweede kleur heeft aan het begin van Torment, hij toch wel zwart gaat pakken; het zwart is daar diep genoeg voor in Torment. Wel is duidelijk te zien dat in Judgement er nagenoeg geen interessante zwarte kaarten zijn. Slechts twee zwarte kaarten heeft Stan uit deze overwegend groen witte set tevoorschijn kunnen toveren. De verhouding kaarten uit de verschillende sets is wel evenredig verdeeld. Zie navolgend schema.

Odyssey Torment Judgment
Zwarte kaarten 7 5 2
Rode kaarten 1 3 5
Totaal 8 8 7

Ik denk dat Stan 2-1 gaat met dit deck. Tegen een WU zou hij nog wel eens problemen kunnen krijgen als ze genoeg prevention en protection hebben. Het grote probleem van BR is dat ze eigenlijk geen grote beesten hebben. Gelukkig heeft Stan een potentiële grote draak in zijn deck, die voor veel plezier zou moeten kunnen gaan zorgen.

Gelieve ons te verontschuldigen: de volledige decklijst volgt zo snel mogelijk.

  • Planeswalker Points
  • Facebook Twitter
  • Gatherer: The Magic Card Database
  • Forums: Connect with the Magic Community
  • Magic Locator